Så, det är nu det börjar. Kvalet till Paralympics i Rio 2016! Imorgon åker jag till Sydkorea för de första tre turneringarna och sen mer eller mindre direkt till Paris för en fjärde. Ytterligare tre turneringar i Europa i sommar väntar efter det så nu är det bara tennis som gäller ett tag framöver. Nästan…jag har ju ett bröllop att planera också!

Det ska blir riktigt kul att åka till Sydkorea igen. Har många bra minnen därifrån och förra gången det var kval (2011) fick jag här en suverän start som lade grunden till min kvalificering. Så jag vet att jag kan spela bra där och det är alltid skönt att kunna luta sig på. Jag kommer att ha med mig min coach, Patrik Wallebring, på de två första och det känns också riktigt bra och roligt. Men jag satsar mycket denna gång så jag känner också att jag har en hel del press på mig själv.

Formen då? På uppåtgående. Svårt att ha riktigt bra självförtroende efter turneringarna i Sydafrika där det kändes som att jag knappt kunde slå en backhand. Men jag har spelat mycket bättre på träning sen dess så jag hoppas att det mest var den höga höjden som gjorde det svårt för mig därnere. Är fortfarande inte helt bekväm med vinden och solen men det känns hanterbart nu och bättre för varje pass jag får utomhus. Det kommer att vara tuffa startfält på alla tre turneringarna så lite tur i lottningen skulle verkligen inte skada. Men det kommer nog inte vara någon där som jag inte har slagit/kan slå så det är mycket upp till mig oavsett. Spelar jag dåligt kan jag åka ut direkt, spelar jag på topp kan jag vinna allt.

En snabb genomgång av vad som krävs för att kvalificeras: I kvalet räknas de bästa 7 turneringarna man spelat under året som börjar nu och 52 veckor framåt. Jag gissar att man kommer att behöva ca 1000-1100p för att vara top 12 på världsrankingen och därmed direktkvalificerad, vilket är mitt mål. Med andra ord behöver jag snitta ca 150p per turnering vilket innebär ungefär en kvartsfinal i en Super Series, en semi i en ITF1 eller en vinst i en ITF2 (final kanske räcker om det är stort startfält).  De första två turneringarna i Sydkorea är av klassen ITF1 och den sista är en ITF2. Turneringen i Paris direkt efter är en Super Series. Det finns med andra ord mycket poäng att hämta den närmaste tiden och jag räknar med att spela minst 14 turneringar under detta år så ungefär hälften behöver ge poäng. Men det vore ju riktigt skönt att få in några bra turneringar tidigt på kvalet för att kunna slappna av lite och börja fokusera så tidigt som möjligt på att vara en så bra spelare som möjligt i september nästa år.

Frågor? Lämna en kommentar nedan så ska jag svara så snart jag har internet.